Kapat
(0) ürün
Alışveriş sepetinizde ürün bulunmuyor.
Filtrele
Preferences
Arama

B12 Vitamin Eksikliği

B12 Vitamin Eksikliği

B12 Vitamini ve Faydaları

 

B12 Vitamininin Faydaları

B12vitamini eksikliğinin, dünyanın birçok yerinde önemli bir sağlık problemi olduğunu gösteren 2004 yılındaki bir araştırmaya göre dünyanın önde gelen besin eksikliklerinden biri olarak görülüyor.

B12Vitamini ruh halinize, enerji seviyenize, kalp, cilt, saç, sindirime etki eden pek çok faydaya sahiptir. B12 vitamini aynı zamanda adrenal yorgunluğu gidermek, enzim üretimi, DNA sentezi ve hormonal dengeyi içeren çoklu metabolik fonksiyonları ve sağlıklı sinir ve kardiyovasküler sistemleri korumak için önemli bir vitamindir.

Vücuttaki geniş kapsamlı rolleri nedeniyle, bir vitamin B12 eksikliği, potansiyel kronik yorgunluk, depresyon gibi duygu durum bozuklukları ve kronik stres veya tükenmişlik hissi gibi birçok farklı negatif semptom gösterebilir.

 

Vitamin B12 Faydaları, Eksiklik Belirtileri ve E Vitamini Açısında Zengin Olan Gıdalar

B12 Vitamini merkezi sinir sistemine birçok yönden yarar sağlar: Sinir hücrelerinin sağlığını korumaya yardımcı olur vemiyelin kılıfı olarak adlandırılan sinirlerin koruyucu örtüsünü oluşturmaya yardımcı olur.Bazen siyanokobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, aynı zamanda sindirim ve kalp sağlığına yardımcı olur, bu nedenle eksikliği hem sindirim bozukluklarına hem de kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Diyet Ofisi, ABD'deki insanların yaklaşık olarak yüzde 15’inde B12 vitamini eksikliği olduğunu tahmin ediyor.(https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/) 2000 yılında AmericanJournal of ClinicalNutrition tarafından yapılan gibi diğer çalışmalar, bu sayının daha da yüksek olabileceğini ve nüfusun yüzde 39'unun muhtemelen B12 vitamin eksikliği çektiğini gösteriyor. Süt ürünleri, yumurta, et, balık, organik kanatlı hayvan eti ve organ etleri B12 Vitamini açısından zengin besin kaynaklarıdır.

 

B12 Vitamini Eksikliği

B12Vitamin eksikliğinin belirtilerinin ne kadar yaygın olduğunun göz önüne alındığında, tespit edilmesi zor olabilir. B12 Vitamin eksikliği tanısı tipik olarak kan içindeki serum vitamin B12 seviyelerinin ölçülmesine dayanır. Ancak, endişe verici bir şekilde, çalışmalar, test edildiğinde vitamin B12 eksikliği ile ilişkili hastalıkları olan hastaların yaklaşık yüzde 50'sinin normal B12 düzeylerine sahip olduğunu gösteriyor. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12643357)

 

Eksikliği saptamak için daha kesin tarama seçenekleri vardır, ancak anemi veya kalp hastalığına bağlı semptomları olan bir vakaya sahip olmadıkça bunlar genellikle hastalara verilmez. Eksikliğinizin olabileceğinden şüpheleniyorsanız, ancak başlangıç ​​kan testleriniz seviyenizin normal olduğunu gösteriyorsa, ikincil testlerin yapılması konusunda doktorunuzla konuşmanız, özellikle yüksek homosistein düzeylerini kontrol etmeniz gerekebilir.

 

Vitamin B12 eksikliğinin belirtileri aşağıdakilerinden bazıları olabilir:

 

  •          Sürekli olarak yorgun veya kronik yorgunluk
  •          Kas ağrıları
  •          Eklem ağrısı
  •          Nefes almada güçlük veya nefes darlığı
  •          Baş dönmesi
  •          Zayıf hafıza
  •          İyi konsantre olamama
  •          Duygu durum değişiklikleri, artan depresyon ve kaygı gibi.
  •          Çarpıntı gibi anormal kalp problemleri
  •          Diş eti kanamaları
  •          Bulantı, ishal veya kramp gibi sindirim sorunları
  •          İştahsızlık

 

Tavsiye Edilen Günlük Vitamin B12 Miktarı

NIH'ye göre, B12 vitamini için önerilen Diyet Ödenek (RDA) şöyledir

Bebekler 0-6 ay: 0,4 mikrogram

Bebekler 7-12 ay: 0,5 mikrogram

1-3 yaş arası çocuklar: 0.9 mikrogram

4-8 yaş arası çocuklar: 1,2 mikrogram

9-13 yaş arası çocuklar: 1,8 mikrogram

14 yaş üstü yetişkin erkekler ve kadınlar: 2.4 mikrogram

Hamile kadınlar: 2.6 mikrogram

Emziren kadınlar: 2.8 mikrogram

B vitaminleri suda çözünür ve vücudumuzdan kolayca boşaltılır, böylece kan dolaşımımızda önerilen miktarı korumak ve bir vitamin B12 eksikliğini önlemek için sıklıkla B vitaminleri gıda kaynakları yemeliyiz. B12 vitamini dilin altına yerleştirdiğiniz veya oral sprey formunda tablet şeklinde alınabilir. Bazen yaşlılar, vitamin B12'nin damlaları ve oral sprey formlarıyla daha iyi sonuçlanır.

B12 vitamini suda çözünür bir vitamin olduğundan, vücut ihtiyaç duymadığı fazlalıkları (idrar yoluyla) dışarıya atabilir.

B12Vitamininin Temel Faydaları

 

Enerji Seviyesinin Korunmasına Yardımcı Olur

B12 Vitamini metabolizmaya faydalıdır, çünkü karbonhidratları vücuttaki kullanılabilir glikoza dönüştürmek için gerekir. Karbonhidratlı gıdalardaki glikoz bir enerji biçimi olarak kullanılır, bu nedenle vitamin B12 eksikliğine sahip kişilerin genellikle yorgunluk yaşarlar.

 

Bellek Kaybını Önler ve Nörodejeneratif Hastalık Riskini Düşürür

Bir vitamin B12 eksikliği çeşitli nörolojik ve psikiyatrik bozukluklara neden olabilir. Sinir sağlığı ve sinir iletici sinyallerindeki rolü nedeniyle, B12 vitamini bilişsel işlevleri etkiler. Alzheimer hastalığı ve bunama gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmak için kullanılır.

 

Sinir Sisteminin Düzgün Çalışmasına Yardımcı Olur

B12vitamininin faydalarından biri sinir sisteminin sağlıklı şekilde düzenlenmesine yardımcı olmasıdır.Depresyon ve anksiyete gibi duygudurum bozukluklarını azaltmak da dahil olmak üzere pek çok faydası bulunur.

Vitamin B12'nin En İyi Kaynakları

B12 Vitamininin vücut tarafından emilebilirliğinin kesin oranı kişinin sindirim sağlığına bağlı olsa da, B12 vitamini sağlayan en iyi besin kaynakları şunlardır:Sığır ve tavuk karaciğeri, Somon, Ringa balığı, Uskumru, Sardalye, Ton balığı, Alabalık, Organik yoğurt, Hindi, Dana bonfile, Kuzu eti

 

 

B Vitaminleri İndirimli Fiyatlar ve Hızlı Kargo ile Kapınızda

Yorum Bırak
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilir.