Kapat
(0) ürün
Alışveriş sepetinizde ürün bulunmuyor.
Filtrele
Preferences
Arama

Kabızlık sebepleri ve Kabızlık tedavisi

kabızlık

Kabızlık hakkındaki gerçekler ve söylentiler

Söylenti: Her gün tuvalete çıkmalısınız.

Neyin “normal “ olduğu insandan insana değişir. Bazıları günde 3 kez tuvalete çıkarken bazıları haftada üç kez çıkar. Aslında günde bir defa tuvalete çıkmak yaygındır, birkaç günde bir gitmekte de bir sorun yoktur. Eskiye göre daha az sıklıkla tuvalete gidiyorsanız, daha az harekete geçiyorsanız, ya da sizin için normal olandan daha fazla zorlanıyorsanız kabız olduğunuz düşünülebilir. Kabızlığınız birkaç haftadan daha fazla sürerse tıbbı yardım alınız.

 

kabızlık

Söylenti: Kabızlık toksinlere ve sağlık sorunlarına neden olur.

Bazı insanlar kabızlığın dışkıdaki zehirli maddeleri vücudun içine aldığına inanır. Bu durumunda kireçlenme, astım ve bağırsak kanseri gibi hastalıklara neden olduklarına inanıyorlar. Ama dışkının toksin ürettiğine dair veya kalın bağırsak temizleyicilerinin, laksatiflerin veya lavman sıvısının kanser ya da başka hastalıkları önlediğine dair bir kanıt yoktur.

 

kabızlık

Kabızlık sadece lifli gıda tüketmediğimiz için meydana gelmez

Lif genellikle kabızlığa yardım eder ama kabızlık bazen felç, diyabet, tiroit problemleri ya da Parkinson hastalığından dolayı da olabilir. Nadir görülen durumlarda ise bağırsak kanseri ya da otoimmün hastalıklarının işareti olabilir. Eğer belirtiler 2 haftadan daha fazla devam ediyorsa ya da dışkınızda kan varsa, tuvalete çıkarken ciddi ağrılar oluyor veya beklenmedik kilo kayıpları gibi durumlar yaşıyorsanız tıbbi yardım alınız.

 

kabızlık

Gerçek: Süt ürünleri kabızlığa sebep olabilir.

Çok fazla süt ürünleri tüketmek kabızlığa neden olabilir ya da kabızlığı kötüleştirebilir. Öyleyse ne kadarı normaldir? Normal yetişkin porsiyonu süt için bir bardak, peynir için 45 gram ve dondurma için bir tenis topunun yarısı kadardır. İki üç porsiyon süt ürünü bir gün için yeterlidir. Eğer daha küçük miktarlar sizde kabızlığa sebep oluyorsa tıbbi yardım alınız.

 

kabızlık

Söylenti: Sakızı yutarsanız midenize yapışır.

Sakızlar ayağınızın altına yapıştığı gibi içinize yapışmayacaktır ve kabızlığa neden olmayacaktır. Sakızın sindirimi güç olan bölümleri bağırsak hareketleri ile genellikle birkaç günde vücudunuzdan dışarı atılacaktır. Çok nadir durumlarda, büyük miktarlarda sakız yutmak ya da kısa sürede çok fazlasını yutmak, sindirim kanalını engelleyebilir. Özellikle sakızı diğer sindirilemeyen şeylerle birlikte yuttuysanız.

 

kabızlık

Gerçek: Tatil kabızlığa neden olabilir

Seyahat etmek günlük rutininizi ve beslenme düzeninizi değiştirdiğinden kabızlığa neden olabilir. Özellikle eğer uçuşunuz varsa dehidrasyondan  ''su içimiyle alakalı kabızlık''  korunun. Eğer yapabiliyorsanız etrafta hareket edin, örneğin uçak seferlerini beklerken hareket edin ya da araba sürerken dinlenme araları verin. Diğer seyahat tüyoları ise; egzersiz yapmak, alkolü sınırlandırmak ve meyve sebze yemektir.

 

kabızlık

Gerçek: Ruh haliniz sizi daha düzensiz yapabilir.

Duygusal stres kabızlığa neden olabilir ya da daha kötü hale getirebilir. Karın bölgesine masaj yapmak kasları rahatlatır bu da bağırsakları destekler ve bağırsakta hareketlenmeler oluşturabilir. Aküpresür ya da bir tür Japon mesajının da yardımı olabilir. Meditasyon, yoga,  nöroterapi ve rahatlama teknikleri ise stresi azaltmanın diğer yollarıdır.

 

kabızlık

Zamanı geldiğinde ertelemeyin,

İş yerinde tuvalete çıkmak için çok yoğun olabilirsiniz ya da eve gidene kadar beklemeyi tercih edebilirsiniz. Aslında dürtüyü görmezden gelmek sizi sadece fiziksel olarak rahatsız etmekle kalmaz aynı zamanda kabızlığa sebep olabilir ya da kabızlığı kötüleştirebilir. Bazı insanlar tuvalete gitmek için kahvaltı veya diğer öğünlerden sonrasına zaman ayırırlar. İçgüdüleriniz çağırdığında ona cevap verin.

 

kabızlık

İlaç tedavisi kabızlığa sebep olabilir

Bazı ağrı kesici ilaçlar, depresyon ve yüksek tansiyon ilaçları ile Parkinson ilaçları kabızlığa sebep olabilir. Çok fazla D vitamini ve demir de kabızlığa yol açabilir. Kalsiyum takviyesi, özellikle dışkıyı engelleyen diğer takviyelerle veya ilaçlarla alındığında sorunlara neden olabilir. Endişeleriniz varsa tıbbi yardım alınız.

 

kabızlık

Düşük lifli beslenme düzeni kabızlığa neden olur

Yeterli lif alımı olmaması kabızlığın genel nedenidir. Bu durumu önlemek için günde lif zengini beş ya da daha fazla porsiyon tüketin, tam tahıllı ekmek, mısır gevreği ve makarna gibi. Lif açısından düşük ya da şeker ve yağ açısından yüksek besinleri, işlenmiş gıdalar gibi, sınırlandırın. Eğer beslenme düzeninizde lif yok ise, şişkinlik ve gazdan sakınmak için lifi öğünlerinize yavaşça ekleyin.

 

kabızlık

Olabildiğince lif tüketmeye çalışın

Gıdalarda ki çözünmeyen lifler kütle olarak dışkıya eklenir ve dışkının bağırsaktan hızlıca geçmesine yardımcı olur. Tam tahıllı ekmekler, makarna ve mısır gevrekleri lif için iyi kaynaklardır. Taze meyve ve sebzelerde bulunan çözünür lifler bu kadar iyi çalışmayabilir. Kalın bağırsaktaki bakterilerin büyümesini teşvik etmek bağırsakları sağlıklı tutabilir. Turunçgiller ve fasulye gibi baklagilleri de deneyiniz.

 

kabızlık

Kuru erik düzenli kalmanıza yardım eder.

Kuru erik (kurutulmuş erik), çok geleneksel bir kalın bağırsak uyarıcısı olup güzel de bir tadı vardır. Avrupa Gıda Standartları Ajansı erik veya kuru erik ten günde 100g yerseniz, normal bağırsak işlevine katkıda bulunacağınız iddiasını onayladı. Kuru erik, dışkıya eklenen ve kalın bağırsak yolundan geçişi hızlandıran lif, ile doludur. Erik, aynı zamanda doğal bir laksatif, (sorbitol) de içerir.

 

kabızlık

Su içmek kabızlığı engellemede ve tedavide çok faydalıdır

Bol su içmek kabızlığa neden olabilen dehidratasyon’u önlemeye yardımcı olur. Sıvılar dışkınızın yumuşak kalmasının sağlayarak kabızlığı ya da kabızlığın kötüleşmesini önlemeye yardımcı olur. Sizin için ne kadar suyun iyi olduğunu doktorunuzla konuşun. Kafeinli ya da alkollü içecekler sınırlandırmayı unutmayın, aşırı kafein ve alkol kabızlığa neden olabilir.

 

kabızlık

Egzersiz sizi düzenli tutar

Fiziksel aktivite eksikliği kabızlığa katkıda bulunabilir. Egzersiz, her nasılsa, tuvalete çıkmanızı daha düzenli hale getirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Büyük bir yemek yedikten sonra egzersiz için en azından bir saat bekleyin ve vücudunuza besinleri sindirmesi için zaman verin. Sonra hareketlenin! Bir günde birkaç kez 10-15 dakikalık yürüyüşler yapmayı deneyin. Germe ve yoga da kabızlığı gidermenize yardımcı olabilir.

 

kabızlık

Kafein kabızlığı rahatlatmaz

Kahvenin içindeki kafein sindirim sisteminizdeki kasları uyararak kasılmaya ve bağırsak hareketlenmelerine neden olduğu bir gerçektir. Öyleyse neden kabızlık için tavsiye edilmez? Kahve aslında idrar söktürücü olduğu için dışkının geçişini zorlaştırabilir, bu nedenle dışkıdan sıvı çekilmesini teşvik eder. Eğer kabız iseniz, kahve, çay ve kolalı içeceklerdeki kafein tüketimini azaltmayı deneyin.

 

kabızlık

Kalın bağırsak temizliği ve sık sık lavman yapmak, sanıldığı kadar iyi değildir

Kalın bağırsak yıkaması geçici olarak vücuttaki çöpü temizleyebilir, ama bu kabızlığı durdurmak ya da tedavi etmek için etkili bir yol değildir. Kalın bağırsak yıkamaları, genellikle hijyenistler ya da terapistler tarafından gerçekleştirilir, bağırsağa zarar verebilir ve başka sorunlara yol açabilir. Eğer bu yöntemi düşünüyorsanız doktora başvurunuz.

 

kabızlık

Laksatifler hemen çalışmaya başlamaz

Kullandığınız reçetesiz satılan laksatif çeşidine göre, tuvalete çıkma için belki birkaç dakika belki de birkaç gün beklemeniz gerekebilir. Fitil birkaç saat içinde etkili olabilir. Ama belki de sonuçları görmek için her gün dışkı oluşturan lifli ürünler kullanmanız gerekebilir. Çoğu reçetesiz laksatifler kısa dönemli kullanım için tasarlanmıştır. Aşırı kullanımı başka sindirim problemlerine yol açabilir. Kabızlık genellikle birkaç gün sürer ve nadir durumlarda ciddi hal alır. İki haftadan daha fazla laksatif kullanmaya ihtiyacınız varsa doktora başvurunuz.

 

kabızlık

Laksatifler dışkı yumuşatıcılardır.

Dışkı yumuşatıcılar, kolondan daha fazla su emilimine izin vererek kabızlığı önler ve tedavi eder. Bunlar atıkların sertleşmesine engel olur, yumuşak dışkıları vücuttan uzaklaştırmak daha kolaydır. Dışkı yumuşatıcıları diğer kabızlık tedavileri ile birleştirmeden önce tıbbi yardım alın. Bazı durumlarda, ameliyat olmuş kişilerin bağırsak hareketleri sırasında ıkınmadan kaçınmaları için, doktorlar dışkı yumuşatıcı yazabilirler. Bazı hazırlanan ilaçlar bağırsak hareketlerini etkinleştirmek için uyarıcı laksatif ile dışkı yumuşatıcıyı birleştirir.

 

kabızlık

Hint yağı her derde deva mıdır?

Hintyağı güçlü bir laksatiftir, ancak tıpkı diğer laksatifler gibi, uzun süreli kullanılmamalıdır. Aşırı laksatif kullanımı vücudun besin ve bazı ilaçları emme yeteneğine zarar verebilir. Hintyağı aşırı kullanıldığında bağırsak kaslarına sinirlere ve dokulara zarar verebilir ve bütün bunlar daha ciddi kabızlığa neden olabilir. Bunu sadece tıbbi tavsiye aldıktan sonra kullanın.

 

kabızlık

Kabızlık, sadece yaşlı insanların yaşadığı bir durum değildir.

Yaşlı insanların kabız olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedenleri, tıbbi durumlar, yetersiz beslenme, daha fazla ilaç kullanılması, ya da yeterli olmayan fiziksel aktiviteler olabilir. Ancak, kabızlık, diğer birçok yaş grupları arasında en sık görülen sindirim sistemi ile ilgili konulardan biridir. Hamilelik sırasında, doğumdan veya ameliyattan sonra görülmesi sıra dışı değildir. Eğer hamileyseniz ve kabızlığı rahatlatmak için bir şey almayı düşünüyorsanız ilk önce doktora başvurunuz.

 

kabızlık

Dışkıda kan olması normal bir durum değildir

Tuvalete çıktığımızda dışkıda kan olması her zaman ciddi değildir, ama böyle bir şey olursa mutlaka doktora danışılmalıdır. Parlak kırmızı kan genellikle hemoroid (basur)dan veya anal bölgedeki  çatlak olarak adlandırılan yırtılmalardan olabilir. Tuvalete çıkma sırasında kabızlık ve ıkınma da kan görülmesinin nedenlerinden biri olabilir. Vişne çürüğü veya katran siyahı kan pıhtıları ya da top top pıhtılar genellikle kanamanın sindirim ile ilgili sistemden geldiği anlamına gelir. Bu durumun nedeni daha ciddi olabilir, vakit kaybetmeden doktora gözükmelisiniz.

 

 

Kabızlık yapmayan Demir Takviyesi için TIKLAYIN

Kabızlık tedavisinde kullanılan DULCOSOFT Oral Solüsyon için TIKLAYIN

Bağırsak düzenleyici Probiyotikler için TIKLAYIN

 

 

Sağlıklı Günler Dileriz

 

sağlık reyonu

Yorum Bırak
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilir.