Kapat
(0) ürün
Alışveriş sepetinizde ürün bulunmuyor.
Filtrele
Preferences
Arama

Sinüzit nedir?

Sinüzit Atağı

Alnınızda ya da gözlerinizin arasında ağrı mı var? Üst dişleriniz mi ağrıyor? Yüzünüzü tutulmuş, burnunuzu da havasız ve tıkanmış mı hissediyorsunuz? Sizde de bir çok insanı doktorların muayenehanesine gitmelerine sebep olan genel şikayet olabilir :  Sinüzit !!

 

Sinüzitler, kafatasınızda mukoza zarı ile kaplı olan hava boşluklarıdır. Çoğu insan 4 sinüse yani kafatası boşluğuna sahiptir.

  •          Alın ve gözlerin yukarısında iki frontal yani ön sinüs
  •          İki maksiler sinüs, her elmacık kemiğinde birer tane, ( bu tomografi taramasında görülen koyu üçgenler )
  •          Etmoid sinüsler: Burun köprüsü arkasındaki bir grup boşluk
  •          Sfenoid sinüsler: Burnun arkasında ve beynin altında bulunan sinüsler

Sinüsler parmak izi gibidirler; herkesinki farklıdır. Bazı insanların hiç frontal (ön ) sinüsleri olmayabilir ya da sadece bir tane olabilir.

 

Sinüzit nedir?

Sinüzit; kafatasındaki boşlukların yani sinüslerin iltihaplanmasıdır. ‘’Sil’’ olarak adlandırılan ufacık, kıl benzeri yapılar (Görselde büyütülmüş şekilde gösterilmiştir.) mukus salgısının, sinüs zarları üzerinden çıkışa doğru hareket etmesine yardımcı olur. Tüm sinüs boşluklarınız, hava ve mukusun serbest değişimi için burun boşluğunuza bağlanır.

Enfeksiyonlar veya alerjiler sinüs dokularını iltihaplı, kırmızı ve şişkin hale getirir. Bu durum sinüzit olarak adlandırılır. 

 

Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, alerji nöbetleri ya da tahriş edici maddeler tarafından tetiklenen iltihaplanma ile başlar fakat orada bitmeyebilir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre sinüziti olan insanların 3 de 2 sinin  hekimlerine görünmeye ihtiyacı yoktur. Vakaların çoğu virüs kaynaklıdır ve kendiliğinden iyileşir.

Belirtiler 7 gün sonra iyileşmiyor ya da daha kötü hale geliyorsa doktora başvurunuz.

 

Havasız, şişkin ve ağrılı

Sinüzit birçok belirtiye neden olmaktadır. Çoğu insanda tıkalı burun ve alın, üst çene, dişler, yanaklar ya da göz çevresi de dahil olmak üzere çeşitli yerlerde ağrı ya da baskı hissi gibi belirtiler görülebilir.

Genellikle yeşil, sarı ya da berrak burun akıntıları olur. Diğer belirtiler ise yorgunluk, tat ya da koku duyusundaki hassasiyette azalması, öksürük, boğaz ağrısı, nefes kokusu, baş ağrısı, öne eğilirken ağrılar ve yüksek ateş olabilir.

 

Kronik (sık tekrarlayan) Sinüzit

Renk kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme'deki mavi bölgeler, her iki maksiler sinüslerdeki kalınlaşmış  mukozal yüzeyleri gösterir.

Sinüs boşluklarının enfeksiyonlarının 3 aydan fazla sürmesi durumunda kronik ( kalıscı ) sinüzit oluşur. Genellikle bakterilerin sinüsleri tıkayıp koloni kurmalarına rağmen, kronik sinüzitin tek nedeni bakteri enfeksiyonu değildir.

Anatomik yatkınlık, alerji, polipler, bağışıklık yetmezlikleri ve diş hastalıkları da kronik sinüs sorunlarına neden olabilir.

 

Nazal polipler

Sinüsler enfeksiyonlu kalmaya devam ettiklerinde, sinüs zarları kalınlaşıp şişebilir. Şişkinlik; polip olarak adlandırılan aynı üzüm tanesi gibi dokulara neden olur ( fotoğrafta da görüldüğü gibi ). Polipler sinüsten geniz yoluna doğru çıkabilir ve kısmen ya da tamamen geniz yolunu kapayabilir.

 

Nazal dekonjestan (burun açıcılar) 

Dekonjestanlar tıkalı geniz yollarının büzerler ama kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışarak sizin için uygun olup olmadığını, özellikle çocuklara vermeden önce, kontrol ediniz. Burun damlası ya da oral ilaç olarak genellikle öksürük ve soğuk algınlığı ilacının bileşiminde bulunabilirler. 6 yaşından küçük çocuklara hiçbir öksürük ya da soğuk algınlığı ilacı vermemelisiniz. 

 

Antibiyotikler genellikle gerekli değildir.

Soğuk algınlığı ve grip virüs kaynaklı enfeksiyondur. Soğuk algınlığı ve grip sinüzit belirtilerine sebep olabilir ama bunlar genellikle kendiliğinden iyileşir.

Antibiyotikler virüslere etkili değildir, yani antibiyotikler  soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmezler.

Soğuk algınlığı belirtileri genellikle 7  ile 14 gün arasında biter. Soğuk algınlığı ile bağlantılı sinüzitler genellikle 2-3 hafta içerisinde geçmeye eğilimlidir. Tipik soğuk algınlığından sorumlu rinovirüs patojenin büyütülmüş, renk geliştirilmiş hali ile burada gösterilmektedir.

 

 

Alerji bağıntılı sinüzit tedavisi

Burnu tuzlu su ile durulamak yıllardır alerji ve soğuk algınlığı için geleneksel tedavi olmuştur. Bazı insanlar sprey şişesi ya da buğu yöntemi kullanırlar. Nazal steroid spreyler, alerjik rahatsızlıktan dolayı burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde faydalı olabilir. Alerji ilaçları da, hapşırma ve burun akıntısı belirtileri için yardımcı olabilir.

 

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?

Eğer sinüzit kötü hissetmeye devam ediyor ve semptomlar ciddi ise, yüksek ateşiniz var ise ya da belirtiler bir haftadan daha uzun sürdüyse, tıbbi yardım almanın zamanı gelmiş demektir. Doktorunuz iltihabın hızlıca kurutulması için size antibiyotik önerebilir. Eğer sinüzitiniz çok kötü ve ağrılarınız dayanılmaz ise, doktorunuz sizden röntgen ya da tomografi görüntülemesi de isteyebilir.

 

Kronik sinüzit tedavisi hala çok zor

Kronik sinüzitleri tedavi etmek çok zordur. İlk adım, hastalığa zemin hazırlayan faktörleri kontrol altına almaktır,  örneğin kişinin toza alerjisi varsa tozlu ortamlarda bulunmamalıdır. Belirtilerin giderilmesi için hekimler genellikle nazal steroid spreyler tercih ederler. Yaşam tarzı önlemleri ve ilaçlar sinüsleri açmıyor ise operasyon gerekli görülebilir. Nazal polipler gibi yapısal anormallik varsa fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESC) de kullanılabilir.  

 

 Sinüzit komplikasyonları: En kötü senaryolar

Çok nadir durumlarda (  10.000 kişide bir görülen ) enfeksiyon göz, kemik, kan ya da beyni çevreleyen alana yayılabilir.

Sinüs enfeksiyonu kemiğe nüfuz ederse beynin astarına bulaşarak menenjite neden olabilir, hatta beynin kendisine bile bulaşabilir.

Her iki problem de yaşamı tehdit eder. Bir sinüs enfeksiyonu göz yörüngesine yayılırsa, göz çevresinde bir enfeksiyona ve olası körlüğe neden olabilir. Daha az ciddi komplikasyonlar ise astım krizleri ve koku ve tat alma duyusunun kaybıdır. 

 

Sinüziti önleme

Hem akut ( aniden ortaya çıkan ) hem de kronik (kalıcı ) sinüzitten korunmanın kesin yolları yoktur ama size yardım edebilecek birkaç ipucu:

Bünyeniz sinüzite yatkınsa, alerjik bir bünyeniz var ve ailenizde kronik sinüziti olan varsa;

  •         Burun kanallarınızı nemli ve açık tuttun, tuzlu burun spreyleri, nemlendirici burun damlaları ya da sık sık burun yıkama yöntemi ile.
  •          Çok kuru, nemsiz ve kapalı ortamlardan kaçının
  •          Aşırı sigara dumanı ya da kimyasal kokular gibi tahriş edicilere maruz kalmaktan kaçının.

 

 

Size ve yaşınıza uygun vitaminlerinizi eksik etmeyin,

Sinüzite karşı ilginizi çekecek ürünler için aşağıdaki bölümleri tıklayabilirsiniz..

 

RAHAT NEFES ALIN >>> BURUN SPREYLERİ

RAHAT NEFES ALIN >>> BURUN BANTLARI 

BOĞAZINIZI RAHATLATIN >>> BOĞAZ PASTİLLERİ

SİGARAYI NASIL BIRAKIRIM >>> NİKOTİN SAKIZI 

BURNUNUZUN İÇİ NEMSİZ KALMASIN, KURUMASIN >>> OMEGA-3

 

 

Yorum Bırak
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilir.